Opis produktu
Tazer 250 SC
Środek grzybobójczy, koncentrat w postaci stężonej zawiesiny do rozcieńczania wodą o działaniu wgłębnym i układowym, do stosowania głównie zapobiegawczego w zwalczaniu chorób grzybowych roślin rolniczych i warzywnych. Środek przeznaczony do stosowania przy użyciu opryskiwaczy polowych i ręcznych (pomidor pod osłonami)
Zawartość substancji czynnej:
- azoksystrobina (związek z grupy strobiluryn) - 250 g/l (22%)
Tazer 250 SC dawkowanie
Uprawa |
Agrofag |
Dawka |
pszenica ozima |
mączniak prawdziwy zbóż i traw, brunatna plamistość liści, rdza brunatna pszenicy, septorioza paskowana liści, septorioza plew, fuzarioza kłosów |
1,0 l/ha. |
jęczmień ozimy, jęczmień jary |
mączniak prawdziwy zbóż i traw, plamistość siatkowa jęczmienia, rynchosporioza zbóż, rdza karłowa jęczmienia, fuzarioza kłosów, czerń zbóż. |
1,0 l/ha. |
rzepak ozimy |
czerń krzyżowych, szara pleśń, sucha zgnilizna kapustnych, zgnilizna twardzikowa |
1,0 l/ha. |
kukurydza |
żółta plamistość liści kukurydzy, drobna plamistość liści kukurydzy |
1,0 l/ha. |
ziemniak |
alternarioza |
0,5 l/ha |
rizoktonioza ziemniaka |
3,0 l/ha |
|
szparagi |
rdza szparaga, purpurowa plamistość pędów |
1,0 l/ha |
fasola |
antraknoza fasoli |
1,0 l/ha |
kalafior, brokuł |
czerń krzyżowych |
1,0 l/ha |
pomidor w uprawie pod osłonami |
zaraza ziemniaka, mączniak prawdziwy pomidora, alternarioza pomidora |
0,08% (80 ml/100 l wody) |
Tazer 250 SC termin stosowania
Uprawa |
Termin stosowania |
pszenica ozima |
Środek należy stosować głównie zapobiegawczo lub natychmiast po zaobserwowaniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy, gdy 1 kolanko jest co najmniej 1 cm nad węzłem krzewienia do końca fazy kwitnienia (BBCH 31-69). Wykonać 1-2 zabiegi w odstępach co 14 - 28 dni, zależnie od warunków i presji chorób. |
jęczmień ozimy, jęczmień jary |
Wykonać 1-2 zabiegi od początku fazy, gdy 1 kolanko jest co najmniej 1 cm nad węzłem krzewienia do końca fazy kłoszenia (BBCH 31-59), w odstępach co 12 - 21 dni, zależnie od warunków i presji chorób. |
rzepak ozimy |
Środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od początku do końca fazy kwitnienia (BBCH 61-69). |
kukurydza |
Środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy 9 kolanek do końca fazy dojrzałości fizjologicznej ziarniaków, gdy widoczne punkty u podstawy ziarniaka zawierają około 60% suchej masy (BBCH 39 – 87). |
ziemniak |
Zaleca się opryskiwać na plantacjach ziemniaka w momencie pojawienia się pierwszych objawów choroby, od początku fazy zakrywania międzyrzędzi do końca fazy początku żółknięcia liści (BBCH 31-91). Zaleca się wykonanie 2-3 zabiegów w odstępie 14-28 dni, zależnie od warunków i presji chorób, stosując przemiennie fungicydy o odmiennym mechanizmie działania. |
Zaleca się opryskiwać bulwy w bruzdach w trakcie sadzenia za pomocą specjalistycznego opryskiwacza zamontowanego na sadzarce. Zalecane jest stosowanie dwóch dysz rozpylających na każdy rząd, jednej skierowanej na miejsce upadku sadzeniaka, drugiej na przykrywającą go ziemię |
|
szparagi |
Opryskiwać dwukrotnie, w odstępie 8-21 dni, po zbiorach i przed końcem wegetacji. |
fasola |
stosować zapobiegawczo lub z chwilą wystąpienia pierwszych objawów choroby, od początku fazy rozwoju pędów bocznych do końca fazy, gdy 50% strąków osiąga typową długość, a strąki zaczynają wypełniać się nasionami (BBCH 21 – 75). Zabiegi wykonywać w odstępach co 10-14 dni, stosując przemiennie fungicydy o odmiennym mechanizmie działania. Zaleca się maksymalnie 2 zabiegi w sezonie wegetacyjnym. |
kalafior, brokuł |
Pierwszy zabieg wykonać zapobiegawczo, na początku rozwoju róży kalafiora lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, w przypadku brokuła - od początku fazy, gdy główny pęd osiąga 50% wysokości typowej dla odmiany do końca fazy, gdy główny pęd osiąga wysokość typową dla odmiany (BBCH 35-39). |
pomidor w uprawie pod osłonami |
Stosować od początku fazy rozwoju kwiatostanu do końca fazy, gdy 80% owoców uzyskuje typową barwę (BBCH 51 – 88) |