Uprawa | Maksymalna/ zalecana dawka środka dla jednorazowego zastosowania | Termin stosowania | Maksymalna liczba zabiegów |
ROŚLINY ROLNICZE |
Pszenica ozima |
0,6 l/ha |
Stosować od początku fazy krzewienia do końcowej fazy nabrzmiewania pochwy liściowej |
2 (co 20-50 dni) |
Burak cukrowy |
Stosować od fazy dwóch liści właściwych do fazy, gdy korzeń osiąga wielkość wymaganą do zbioru |
4 (co 7-30 dni) |
Rzepak ozimy |
Stosować od początku wydłużania pędu do końca fazy kwitnienia |
2 (co 30-60 dni) |
Kukurydza |
Stosować od fazy 4-go liścia do fazy gdy kwitnie górna i dolna część wiechy, a znamiona słupków na kolbach są całkowicie wykształcone |
2 (co 14-21 dni) |
Ziemniak |
0,5 l/ha |
Stosować od początku zakrywania międzyrzędzi do końca fazy kwitnienia pierwszego kwiatostanu |
4 (co 7 dni) |
Marchew |
Stosować od fazy drugiego liścia do fazy, gdy korzenie osiągną 50% typowej średnicy |
3 (co 7-30 dni) |
Pomidor (w gruncie) |
Stosować od fazy rozwiniętego drugiego liścia właściwego na pędzie głównym do fazy, gdy 10% owoców uzyskuje typową barwę |
5 (co 5 dni) |
ROŚLINY WARZYWNE |
Ogórek (w gruncie) |
0,6 l/ha |
Stosować od fazy rozwiniętego drugiego liścia właściwego na pędzie głównym do fazy, gdy piąty owoc na pędzie głównym osiąga typowy kształt wielkość zbiorczą |
3 (co 7 dni) |
ROŚLINY SADOWNICZE |
Jabłoń |
0,6 l/ha |
Stosować od fazy widocznych pąków kwiatowych do fazy, gdy owoc osiąga połowę typowej wielkości |
3 (co 7-14 dni) |
Wiśnia |
Stosować od fazy, gdy pierwsze kwiaty są otwarte do fazy, gdy owoc osiąga ok 90% typowej wielkości |
3 (co 7-14 dni) |
Czarna porzeczka |
Stosować od fazy rozwiniętego pierwszego liścia do fazy, gdy wytworzonych jest 50% owoców |
2 (co 7-30 dni) |
Maliny |
Stosować od fazy, gdy widoczne są pierwsze płatki kwiatów do fazy, gdy 50% owoców osiągnęło typową wielkość |
4 (co 7-30 dni) |
Truskawki |
Stosować od fazy rozwiniętego drugiego liścia do fazy, gdy nasiona są wyraźnie widoczne na tkance dna kwiatowego |
– |
STOSOWANIE ŚRODKA OCHRONY ROŚLIN W UPRAWACH I ZASTOSOWANIACH MAŁOOBSZAROWYCH |
ROŚLINY SADOWNICZE |
Agrest |
0,6 l/ha |
Stosować od fazy rozwiniętego pierwszego liścia do fazy, gdy wytworzonych jest 50% owoców |
3 (co 7 dni) |
Aronia |
Borówka wysoka |
Czereśnia |
Stosować 1-3 razy w ciągu sezonu wegetacyjnego, od fazy, gdy pierwsze kwiaty są otwarte do fazy, gdy owoc osiąga ok 90% typowej wielkości |
3 (co 7 dni) |
Grusza |
0,6 l/ha |
Stosować od fazy widocznych pąków kwiatowych do fazy, gdy owoc osiąga połowę typowej wielkości |
4 (co 7 dni) |
Śliwa |
stosować od fazy gdy pierwsze kwiaty są otwarte do fazy, gdy owoc osiąga ok 90% typowej wielkości |
3 (co 7 dni) |
ROŚLINY WARZYWNICZE |
Brokuł zwyczajny |
0,5 l/ha |
Stosować od fazy rozwiniętego drugiego liścia właściwego do fazy osiągnięcia połowy docelowej wielkości główki |
3 (co 7 dni) |
Burak ćwikłowy |
0,6 l/ha |
Stosować od fazy dwóch liści właściwych do fazy, gdy korzeń osiąga wielkość wymaganą do zbioru |
4 (co 7 dni) |
Cebula |
0,5 l/ha |
Stosować od fazy rozwiniętego drugiego liścia właściwego do fazy osiągnięcia połowy docelowej wielkości cebuli |
3 (co 7 dni) |
Cukinia |
0,6 l/ha |
Stosować od fazy rozwiniętego drugiego liścia właściwego na pędzie głównym do fazy, gdy piąty owoc na pędzie głównym osiąga typowy kształt i wielkość zbiorczą |
3 (co 7 dni) |
Kapusta pekińska |
0,5 l/ha |
Stosować od fazy rozwiniętego drugiego liścia właściwego do fazy osiągnięcia połowy docelowej wielkości główki |
3 (co 7 dni) |
Papryka |
Stosować od fazy rozwiniętego drugiego liścia właściwego na pędzie głównym do fazy, gdy 10% owoców uzyskuje typową barwę |
5 (co 5 dni) |
Pietruszka |
Stosować od fazy drugiego liścia do fazy, gdy korzenie osiągną 50% typowej wielkości |
3 (co 7 dni) |
Seler |
3 (co 7 dni) |